Hjärt- lungräddning är något som utförs vid hjärtstopp. Vid hjärtstopp kan inte hjärtat längre pumpa ut blod till kroppen av någon anledning. Med start av HLR, hjärt- lungräddning kan blodet pumpas ut manuellt till kroppen istället.

För att kontrollera om den drabbade är vid medvetandet tar du tag i axlarna och skakar försiktigt personen för att se om han/hon vaknar till liv. Om personen inte vaknar måste andningen kontrolleras. För att kontrollera andningen måste du öppna luftvägen genom att lägga en hand på pannan, böj huvudet bakåt och lyft upp hakan med din andra hands pek- och långfinger. Lägg ditt öra nära personens näsa och mun, lyssna och känn efter andetag, se samtidigt på bröstkorgen om den höjer sig.

Om personen har onormal andning eller inte andas alls, eller du är osäker ska du bedöma det som att personen har drabbats av hjärtstopp, larma 112 och starta hjärt-lungräddning.

HLR utförs av bröstkompressioner och inblåsningar. Vid bröstkompressionerna försök hålla en takt av 100-120 tryck/ min och ge 2 inblåsningar.

Besök http://www.dhlr-utbildning.se för att få tips på utbildningar i HLR. Här på bloggen hr vi ju tidigare skrivit om bilresor och bilsemestrar. I bilen är det perfekt att ha en Första hjälpen-väska nära till hands. Kolla in http://www.förstahjälpenväska.nu för mer information om det.