Många undrar om de måste ha försäkring till sin moped. Svaret är obetingat ja, det måste du. Väldigt förenklat gäller att en moped som körs i trafik ska ha trafikförsäkring. Däremot varierar reglerna för moped klass 1 och klass 2

Moped klass 2

En klass 2-moped får gå i högst 25 km/h och är körkortsbefriad, likaså finns inget krav på förarbevis. En sådan moped behöver inte vara försäkrad om den inte används, men när den tas ut i trafiken ska den ha trafikförsäkring. En sådan försäkring skyddar dina medtrafikanter.

Moped klass 1

Moped klass 1 kallas även EU-moped och får gå i högst 45 km/h. Den är registreringspliktig. I och med att den är registrerad måste den ha trafikförsäkring oavsett den används eller inte. Vill du inte använda mopeden under vintern kan du ställa av den i fordonsregistret och först då kan du säga upp trafikförsäkringen. Moped klass 1 kräver någon form av körkort. Den som har fyllt 15 år kan ta förarbevis och får då rätt att framföra en EU-moped.

Försäkringsskydd med trafikförsäkring

Trafikförsäkringen skyddar inte ägarens moped utan ger ett skydd för andra om olyckan är framme. Vid en kollision betalar trafikförsäkringen skador på motpartens fordon och andra kostnader som har uppstått för den andra parten. Vill du ha skydd för din egen moped behöver du ha en försäkring med ett vidare skydd. Det kan innefatta stöld, brand och skador som du själv förorsakar din moped, en så kallad helförsäkring. Om du ställer av mopeden på vintern kan du säga upp trafikförsäkringen men behålla stöld- och brandförsäkringen. Då du sedan ställer på mopeden har många försäkringsbolag den servicen att trafikförsäkringen går på med automatik. Det kan också vara bra att ha en barnförsäkring till den omyndiga föraren av mopeden. Detta kan vara en trygghet för dig som förälder om olyckan skulle vara framme för ditt snar vuxna barn. Kolla in Insplanets försäkringar för barn här.