Känner du igen dig i att inte ha en aning om vad som är fel när bilen inte fungerar riktigt som den ska. Tankarna och spekulationerna far omkring i huvudet och man spekulerar i vad det kan vara. Okunnigheten gör att det kan vara alltifrån ett avgassystem som hänger löst till att motorn håller på att skära ihop.

Då är det tur att det finns bilverkstäder som kan sitt jobb. Det kan handla om alltifrån att pressa plåtkanter så inte däcken slår in i hjulhusen om du har sänkt bilen. Eller så behöver du riva ut hela växellådan, ett jobb man inte gör utan ordentliga kunskaper.

Plåtskador är något som lätt kan uppkomma om du är oaktsam. Särskilt vanligt är det att de uppstår när man backar eller kör igenom trånga utrymmen som i parkeringshus. Har man till exempel backat in i hörnet på en sopcontainer kan plåtskadorna bli riktigt fula. Bilens kaross är inte så hård som man kan tro. Något som också ökar skadorna på din bil är att nya bilar ofta har lackade plastkofångare. Det krävs inte mycket för att dessa ska spricka. Har man en plåtskada ska man vända sig till en verkstad som kan bearbeta plåt. I vissa fall går bucklor att knacka ut så att de knappt syns.

Värre är det om något ”skurit” in i bilens kaross. Till exempel om man kör in i ett vasst hörn av till exempel en sopcontainer. Har man fått en buckla i plåten är det inte ovanligt att även lacken har spruckit sönder. Om inte så ar fallet är risken väldigt stor att den gör det när bucklan ska knackas till rätta. Detta gör att verkstaden måste blästra bort den omkringliggande lacken för att ersätta den med ett nytt lager. Ar skadan riktigt allvarlig kanske det inte räckr med blästring, utan verkstaden måste då byta ut hela plåtstycket.

Täcks plåtskador av bilförsäkringen?

Svaret på den frågan är att det beror på ditt försäkringsskydd. Det beror också på om skadan orsakats av en annan bilförare eller dig själv. Om plåtskadan har orsakats av en annan person som brutit mot trafikregler och därmed är vållande till olyckan täcks hela skadan av den bilförarens försäkringsbolag. Om skadan däremot är självförvållad beror det på vilken typ av försäkring du har. Enbart trafikförsäkring, vilken är obligatorisk, täcker bara skador som du orsakar någon annan. Hel- och halvförsäkring är vanliga begrepp, och de ersätter i olika grad skador på din egen bil om den skadas vid krock, inbrott eller naturkatastrof.